Culture Travellers

Two people on the edge of coherent ideas

Petre Salcudeanu (8 septembrie 1930-6 noiembrie 2005)

De-a lungul copilariei mele m-am lovit in biblioteca familiala de multe carti scrise de autori romani in perioada comunista, ce au avut un impact deosebit asupra formarii mele ca om. Printre acesti autori de marca ai literaturii romane, intrati intr-un semianonimat cel putin dupa anii `90, se numara si regretatul Petre Sălcudeanu, (n. 8 septembrie 1930, in localitatea Gligoresti, judetul Cluj – d. 6 noiembrie 2005) ce a fost un scriitor, scenarist şi om politic român, fost Ministru al Culturii (în perioada 28 august 1993 – 5 noiembrie 1993 – sincer, nu stiam lucrul asta) si membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România.

Vorbeam de semianonimat pentru ca abia cu ceva timp in urma am descoperit ca de fapt el nu mai este printre noi inca din 2005, mass media preferand sa mediatizeze excesiv orice alt subiect decat cele de cultura ce ar trebui aduse la cunostinta publicului si promovate mai mult.Insa aici intru in alte “balarii” si nu vreau sa ma “compromit” fata de cei care chiar cumpara si dau banii pe multele “minuni” tiparite de presa noastra draga.

A absolvit Facultatea de Critica si Literatura din Moscova si Facultatea de Filozofie din Bucuresti. A fost director general al Studioului Bucuresti, fost presedinte al CNC si s-a implicat si in viata politica, fiind deputat FDSN in anii 1992-1996. Membru PSD a fost suspendat din partid pe o perioada de doi ani, ca urmare a presupusei implicari in dosarul Omar Hayssam.( un alt lucru inedit, pe care nu-l stiam). Cauza decesului sau a constituit-o o bronhopneumonie puternica.

Prima carte pe care i-am citit-o a fost “Detectiv la paisprezece ani”,  ( ultima oara cand am gasit-o in biblioteca, ii cam zburau vreo 5-6 foi, dar le-am lipit constiincios ) in care era prezentata o disparitie si apoi o crima, ce in final, va fi rezolvata de un bunic lucrator in fosta Militie si nepotul/nepotii sai, nu mai retin exact, sorry for that. Cu certitudine pot spune ca am fost entuziasmat de-a dreptul si prins de carte in totalitate, si nu-mi ramane decat sa observ cu tristete ca nu se mai scriu romane cum se scria in perioada comunista, nici filmele nu mai sunt la fel…nu sunt nostalgic doar observ ca fenomenul s-ar explica prin faptul ca astazi tinerii au alte mijloace si moduri de a-si petrece timpul liber, in trecut preferandu-se evadarile in lucrarile de literatura, film, muzica etc. Din aceeasi serie de romane politiste in care Bunicul descurca “itele” afacerilor incurcate, mai fac parte “Un biet bunic şi o biată crimă“, “Moartea manechinului“, “Bunicul şi păcatele lumii“, “Bunicul şi porunca să nu ucizi“, “Bunicul şi doi delicvenţi minori“, “Un bunic şi o biată aventură“, “Bunicul şi o lacrimă de fată“.

Cel mai cunoscut roman a lui Salcudeanu este Biblioteca din Alexandria (1980) ce i-a si adus Premiul Uniunii Scriitorilor si al Academiei Române si face parte din cartile de mare succes la public şi critică alaturi de ”’Ucenicie printre gloanţe” (1974), “‘Cina cea de taină (1984), ”Judecata de apoi” (1987) ori ”Ochiul şi marea” (1989), demonstrand talentul literar deosebit pe care l-a avut Salcudeanu. Biblioteca din Alexandria am citit-o, insa, la vremea respectiva mi s-a parut interesanta dar destul de greoaie pentru varsta mea. Ca scenarist a pregatit urmatoarele filme :
Dulcea sauna a mortii (2003)
Priveste înainte cu mânie (1993)
Primavara bobocilor (1985)
Lovind o pasare de prada (1984)
Bunicul si o biata cinste (1984)
Lacrima de fata, O (1980)
La rascrucea marilor furtuni (1980)
Soldaty svobody (1977)
Vojaci slobody (1977)
Impuscaturi sub clar de luna (1977)
Iarna bobocilor (1977)
Toamna bobocilor (1975)
Cu mîinile curate (1972)
Cu mîinile curate (1972)
Rascoala (1965)

Si, chiar daca a scris si romane inchinate socialismului, la inceputurile carierei in special, cum ar fi, “Cintecul muncitoresc” (1950), “Strada Lux” (1962) şi “Saptamina neterminata” (1965), acestea ii pot fi iertate pentru ce a oferit literaturii romane si culturii romanesti de-a lungul intregii sale vieti.

Advertisements

September 7, 2008 - Posted by | In Memoriam | , ,

4 Comments »

 1. Da, imi aduc si eu aminte de “Prea cald pentru luna mai”.Uite o recenzie aici
  http://www.bookblog.ro/x-woodisor/prea-cald-pentru-luna-mai/

  Comment by jeje | September 10, 2008 | Reply

 2. multumesc..nu stiam ca a fost o recenzie si pe bookblog…si ma bucur ca si autoarea recenziei il considera pe Salcudeanu unul dintre exponentii perioadei anilor `80…

  Comment by kyodnb | September 11, 2008 | Reply

 3. eu nu inteleg de ce s-a terminat asa. radu a taiat franele si dupa a fugit, urcandu-se in tren si dupa a coborat? 😐

  Comment by Mada | August 23, 2009 | Reply

 4. nu stiu la ce carte te referi 😀 nu mai tin minte mare lucru din carti (doar ca mi-au placut) si “Prea cald pentru luna mai” nu am citit-o 🙂

  Comment by kyodnb | August 23, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: